Het merendeel van de Nederlandse bedrijven werkt met het besturingssysteem Windows. Niet alleen is dit heel betaalbaar, maar ook is het ontzettend toegankelijk. Hierdoor is het een prettig en eenvoudig systeem om mee te werken. In een professionele omgeving is het aan te raden om een Windows Server van Microsoft te gebruiken, bijvoorbeeld de Windows Server 2016. Net als andere programma’s en systemen raakt ook dit besturingssysteem op een gegeven moment verouderd. Dan kan het slim zijn om uit te kijken naar een nieuwe editie. Hiermee kun je weer jaren vooruit. 

Wanneer eindigt de ondersteuning voor Windows Server 2016? 

Net als bij andere applicaties en systemen van Microsoft is ook de ondersteuning voor Windows Server 2016 eindig. Wel kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de standaardondersteuning en de uitgebreide ondersteuning. De standaardondersteuning is inmiddels al een hele tijd afgelopen (sinds 11 januari 2022). Hierna zijn er geen updates meer geweest, behalve voor de beveiliging. Dit is te danken aan de uitgebreide ondersteuning. Deze duurt nog tot 11 januari 2027. Tot die tijd kun je het systeem dus nog prima blijven gebruiken. De beveiliging is net als voorheen helemaal op orde. Wel is het zo dat kleine probleempjes niet meer opgelost worden en ook wordt het besturingssysteem tussentijds niet meer verbeterd. 

Kan ik het besturingssysteem blijven gebruiken na de EOL-datum? 

De Windows Server 2016 EOL heeft vooral betrekking op de officiële beëindiging van de ondersteuning vanuit Microsoft. Je kunt het systeem wel gewoon blijven gebruiken. Uiteraard moet je er dan wel rekening mee houden dat er geen updates, bugfixes of verbeteringen meer komen. Ook zorgt de Windows Server 2016 EOL ervoor dat het besturingssysteem voortaan minder goed beveiligd is. Zit je hier niet op te wachten? Dan is overstappen op een recenter systeem een goede keuze. Zo kun je onder meer overgaan op Windows Server 2019 of Windows Server 2022. 

Windows Server 2016 End of Life in zicht: upgraden of niet? 

De volledige ondersteuning van Windows Server 2016 is inmiddels dus al afgelopen, maar qua beveiliging zit je met dit systeem nog een paar jaar goed. Wil je je uitgaven beperken? Dan kun je gerust nog even vooruit. Wil je altijd zeker zijn van een betrouwbare Windows Server met actuele bugfixes en updates? Dan is het wellicht handiger om uit te kijken naar een nieuwere versie van het besturingssysteem. Windows Server 2019 werd volledig ondersteund tot 9 januari 2024, maar die datum is inmiddels ook al voorbij. Wel kun je nog tot 9 januari 2029 rekenen op verlengde ondersteuning. Met Windows Server 2022 zit je langer goed. Dit besturingssysteem wordt standaard ondersteund tot 13 oktober 2026 en daarna volgt een verlengde ondersteuning tot 14 oktober 2031. Bij beide systemen heb je de keuze uit verschillende varianten. 

Nu de Windows Server 2016 End of Life ook qua verlengde ondersteuning steeds dichterbij komt, wil je misschien een nieuwe stap zetten. Koop dan bijvoorbeeld een licentie voor Windows Server 2019 of Windows Server 2022. Je kunt hiervoor terecht bij diverse online aanbieders, waarbij je natuurlijk wel goed let op de betrouwbaarheid en de garantie. Bij een goede aanbieder heb je de keuze uit verschillende opties en uitvoeringen, zodat je altijd de perfecte versie koopt die precies bij jouw toepassing en jouw bedrijf past. Natuurlijk kun je de aanbieder van je voorkeur altijd vragen om meer informatie of een passend advies op maat. Het bestellen en installeren van je nieuwe besturingssysteem is ontzettend eenvoudig en snel geregeld. Bekijk dus vandaag nog de diverse mogelijkheden!