De verschillen tussen hardhout en zachthout zijn belangrijk om te begrijpen als je op zoek bent naar het juiste type hout voor je project. Hardhout is harder en sterker dan zachthout, maar ook duurder. Hardhout wordt gebruikt voor constructiewerk, meubels en constructiehout voor meubilair. Het is ook vaak het materiaal van keuze voor vloeren, traprenovaties en daken. Hieronder bespreken we verschillende soorten hout en over beukenhout kopen.

Hardhout met hoge dichtheid

Hardhout is afkomstig van bomen die jarenlang gegroeid zijn, en heeft daardoor een hoge dichtheid. De meest voorkomende soorten hardhout zijn eiken, esdoorn, beuken, walnoot, kersen, ceder, mahonie, ipe en merbau. Eiken en esdoorn zijn twee veel voorkomende soorten hardhout die worden gebruikt in meubels en andere bouwprojecten. Hardhout is veel sterker dan zachthout, waardoor het langer meegaat. Het is meestal veel duurder dan zachthout, maar de kosten zijn het waard als je een kwaliteit

Beukenhout: een bekende soort hardhout:

Beukenhout is een veelgebruikt houtsoort dat in veel verschillende toepassingen wordt gebruikt. De voordelen van beukenhout zijn talrijk. Het hout is sterk, duurzaam en heeft een mooie kleur. Het is stevig genoeg om te gebruiken voor meubels, deuren, ramen en andere constructies.

Kunstwerken en speelgoed van zachthout

Zachthout is afkomstig van bomen die gemakkelijk te snijden zijn, zoals fijnhout, kurk, linden, populier, vuren, ahorn, es en berk. Het is meestal licht van kleur en heeft een lage dichtheid. Zachthout wordt vaak gebruikt voor het maken van meubels, kunstwerken, speelgoed, kasten en deuren. Zachthout is over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te bewerken dan hardhout. 

Exotische houtsoorten

Exotische houtsoorten zijn houtsoorten die afkomstig zijn uit andere landen. Ze zijn vaak uniek in hun kleur en textuur en worden vaak gebruikt voor meubelstukken, vloeren, wandbekleding en dergelijke. Exotisch hout is vaak duurder dan gewoon hout, maar het levert een schitterende afwerking op. Deze exotische houtsoorten omvatten bamboe, teak, mahoe en padouk.