De lente is bijna voorbij en de zomer staat voor de deur. Dat betekent dat het tijd is om onze tuinen zomerklaar te maken! Na een lange en koude winter zijn we allemaal toe aan wat zon en groen om ons heen. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote tuin op het platteland, er zijn een paar dingen die je kunt doen om je tuin klaar te maken voor de zomer.

Maak de grond klaar

Het eerste wat je moet doen is de grond voorbereiden. De winter heeft de grond waarschijnlijk hard gemaakt en het is tijd om het los te maken. Dit kan je doen door de grond te spitten met een schop of een tuinfrees te gebruiken. Hierdoor krijgen de wortels van de planten meer ruimte en lucht, wat de groei zal bevorderen. Daarnaast is het ook belangrijk om de grond te bemesten. Dit doe je door organische mest of compost toe te voegen aan de grond. Dit zorgt ervoor dat de planten genoeg voedingsstoffen hebben om te groeien en bloeien. 

Schoonmaken en opruimen

Een andere belangrijke stap is het schoonmaken en opruimen van de tuin. Dit betekent het verwijderen van dode bladeren, takken en onkruid dat in de winter is gegroeid. Ook is het belangrijk om oude bloemen en planten te verwijderen die niet meer bloeien. Je kunt ook de tijd nemen om de tuinmeubelen en accessoires schoon te maken. Dit kan je doen met een sopje en een spons of borstel. Vergeet ook niet om de terrasplanken en stenen schoon te maken en eventueel onkruid te verwijderen. Heb je nieuwe tuinmeubelen nodig? Neem dan een kijkje bij Tuintrend Utrecht.

Water geven

Als het warm wordt, hebben planten meer water nodig om te overleven. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede waterhuishouding in de tuin. Het regelmatig water geven is hiervoor belangrijk vooral als het langere tijd niet regent.

Als je wilt besparen op water, kan je investeren in een irrigatiesysteem dat automatisch water geeft aan je planten op basis van een timer. Dit zorgt ervoor dat je planten altijd genoeg water krijgen zonder dat je er continu mee bezig hoeft te zijn.

Planten kiezen

Nu de grond is voorbereid en de tuin is schoongemaakt, is het tijd om nieuwe planten te kiezen. Het is belangrijk om te kijken welke planten geschikt zijn voor jouw tuin en de omgeving waarin je woont. Je kunt kiezen voor bloeiende planten die kleur toevoegen aan de tuin of voor groene planten die zorgen voor schaduw en privacy. Zorg ervoor dat je planten kiest die geschikt zijn voor de bodem en de hoeveelheid zonlicht in jouw tuin.