Voor sommigen is het vanzelfsprekend, anderen blijven het lastig vinden: cadeaus geven. Toch is het eigenlijk heel verklaarbaar waarom mensen elkaar cadeaus geven. Er zijn onderzoeken gedaan naar de psychologie achter het geven van cadeaus. Koop jij ook graag cadeaus voor je man of vrouw? We leggen de mogelijke gedachten erachter even uit.

Wat geef je graag cadeau?

Er zijn verschillende manieren om een cadeau te geven, klein of groot. Je kunt iemand ergens mee naartoe nemen, een speciaal diner klaarmaken, trakteren in de kroeg of iets van materiële waarde geven. Bij het geven van een cadeau moet je wel uitkijken, want er zijn dingen die je beter niet kunt doen. Bijvoorbeeld als je een heel duur of juist een veel te goedkoop cadeau geeft.

Symbool voor liefde, dankbaarheid en meer

Een cadeautje kan symbool staan voor verschillende emoties of verhoudingen. Zo kun je een cadeau geven aan je partner om je liefde te tonen. Je geeft met Vaderdag of Moederdag een cadeau om je waardering voor je ouders te laten zien en om ze te verwennen. Je kunt ook iemand een cadeau geven om je dankbaarheid te laten zien, bijvoorbeeld met een doos Merci chocolade.

Je verwacht ook iets terug

Door een cadeau te geven, schep je ook bepaalde verwachtingen. Bewust of onbewust verwacht je namelijk dat je ook iets terug krijgt, op een bepaald moment. Dit is echter niet per se iets slechts: de onderliggende gedachte is dat we met cadeaus de relatie, met degene die je een cadeau geeft, verlengen en versterken. Je moet wel uitkijken wat je cadeau geeft. Een heel duur cadeau kan namelijk juist negatief werken, omdat iemand zich hier ongemakkelijk bij kan voelen. Zij kunnen zich ook verplicht voelen om een net zo duur cadeau te geven op een ander moment, wat misschien niet bij hun budget past. Een goedkoop cadeau kan de ontvanger ook een ongemakkelijk gevoel geven, maar dan omdat zij zich dan afvragen of ze zo weinig waard zijn.

Laten zien dat je je best doet

Elkaar verrassen is vaak het belangrijkste bij cadeaus, daarom pakken we deze ook in. Hierdoor laten we ook aan elkaar zien dat we moeite doen om de ander blij te maken. Met een mooi of bijzonder cadeau kunnen we iemand zich speciaal laten voelen en maak je een ander blij.