Wil je graag een groene tuin, maar weet je niet goed wanneer je het beste wat kunt planten? Lees dan verder, want we geven je tips over wanneer je welke soort planten en bloemen in de grond kunt zetten en hoe je ze goed onderhoudt. 

Hagen planten en onderhouden

Hagen planten doe je het beste voor het zogenaamde groeiseizoen. Wanneer je kiest voor een rode beukenhaag, bijvoorbeeld, is het groeiseizoen vanaf half maart tot en met half september. De rode beukenhaag plant je dan het beste tussen oktober en februari in de tuin. Ook moet je rekening houden met de grond; een beukenhaag – zowel groen als rood – plant je het beste in een luchtige grond. De grond mag dus niet nat of klei-achtig zijn. 

Een beukenhaag moet je goed onderhouden om ervoor te zorgen dat hij mooi blijft. Dit doe je het beste door de haag twee keer paar te snoeien. Snoei tussen maart en september in; in de zomer heb je een grote kans dat de bladeren verbranden en in de winter is er een hoge kans op nachtvorst wat de haag beschadigt.

Bijvriendelijke bloemen

Om de natuur een handje te helpen, doe je er goed om bijvriendelijke bloemen te planten in de tuin. Je kunt bij elk tuincentrum bollen kopen en deze in maart of april planten. Voorbeelden van bijvriendelijke bloemen zijn: lavendel, lupine, klaversoorten, ezelsoren en de prachtige boskamperfoelie. Door je tuin te beplanten met een verscheidenheid aan bijvriendelijke bloemen, krijg je niet alleen een kleurrijke en mooie tuin, maar kun je ook genieten van bijtjes en hommeltjes die vrolijk rondvliegen. 

Een moestuintje

Een super leuke toevoeging aan iedere tuin: een eigen moestuin! Dat is nog praktisch ook; doordat je jouw eigen groenten verbouwt, bespaar je geld bij de wekelijkse boodschappen. Een moestuin leg je het beste aan in de richting van het zuidoosten of zuidwesten; zorg dat de grond afloopt, zodat regenwater weg kan. Het is belangrijk dat er ongeveer zes uur per dag zon op je moestuin schijnt en dat je het beschermt tegen wind vanuit het noorden. Wanneer je groenten kunt planten, verschilt per soort; zo plant je boerenkool het beste in het hoogseizoen (juni / juli), maar kun je veldsla het beste tussen half januari en eind februari planten. Doe goed onderzoek en je hebt geheid succes met je eigen moestuin.