Er is geen echte standaard koelkast binnen de horeca. Dat komt omdat koelkasten heel veel functies kunnen hebben in de natte en droge horeca. Afhankelijk van de koelbehoefte worden een of meerdere types gekozen. Zo is een bewaarkoelkast voor verse vis anders ingesteld dan een koelkast voor gekoelde drankjes. Een van de dingen die vooral meespeelt is het aantal keren per dag dat je een horeca koelkast opent en sluit. Zo kun je soms werkvoorraadkoelkasten wel meer dan honderd keer per dag opentrekken. Andere koelkasten kunnen een hele dag wel gesloten blijven. Kijk eens online naar wat er allemaal aan professionele koeling mogelijk is. Onder andere HorecaRama heeft een ruim assortiment.
Zakelijk koelen: hoe ziet dat eruit?
Er zijn twee materialen die steeds weer terugkeren in de zakelijke koelkast: RVS en wit staal. Met dan toch de voorkeur naar het iets duurdere RVS. Niet alleen is een koelkast van roestvaststaal duurzamer, er verschijnen ook minder snel krassen op dan bij wit staal. Ook de koelkastdeur kan nogal verschillen van de gewone consumentenkoelkast. Want die kan van glas zijn, zodat je een koelkast krijgt met een vitrinewerking; een kast die als het ware de gekoelde producten etaleert. Dit visuele puntje werkt bij impulsaankopen van gasten die de inhoud kunnen zien. Veel vitrineruimte nodig in de koeling? Ga dan voor een koelkast met een dubbele glazen deur.
Horeca koelkast: formaat en manier van koelen
Qua grootte wint de horeca koelkast het altijd van de huis-tuin-en-keuken-kast. Ze kunnen snel een volume bergen van 400 liter. Ook 600 of 700 liter zijn gebruikelijke volumes. Wie meer koud wil houden, kan terecht bij de dubbeldeur-varianten. Dan heb je 900, 1200 of 1400 liter aan bruikbaar volume. Een compacte horecakast is ook al snel 400 liter. Handig om te weten: de kasten van 600 of 700 liter zijn vaak toegespitst op de gastronorm maat. Dat betekent dat ze ideaal zijn voor de vele soorten gastronorm bakken. Qua koelmethoden zijn er drie populair:
• Statische koeler
• Geventileerde koeler
• Geforceerde koeler
Een statische koeler staat bijna nooit in een professionele horecazaak, die hoort thuis in privéwoningen. Want die is beneden koeler dan boven. De horeca-expert zweert bij de geforceerde koeler. Hier zijn de koelleidingen optimaal in verwerkt. Vanaf de zijkanten komt de kou de koelkast in. Zo is de temperatuur in de hele kast mooi gelijkmatig.
Bewaartemperatuur in een horeca koelkast
Een ei heeft een andere ideale bewaartemperatuur dan vleeswaren. Ook groente en fruit verschillen per soort nogal eens van temperatuur. Het is dus belangrijk om te weten waar je een specifieke koelkast voor inzet. Gaat er vooral vis in? Dan heb je een koeler nodig die snel minus twee graden bereikt. Staat je kast eerder vol met melkproducten? Dan heb je een horeca koelkast nodig die optimaal werkt tussen de 3 en 5 graden. Staat er veel kaas en/of gebak in? Dan kun je beter geen geforceerde koeler nemen, maar een geventileerde. Hier zit een interne ventilator in zodat de koele lucht gelijkmatig door de kast komt.
Het prijskaartje van de energie
Horecakasten hebben vaker een B- of een C-label dan een A-label. Dat komt door de betere koelmogelijkheden van een zakelijke horeca koelkast. Dat kost namelijk toch echt stroom. Houd het stroomverbruik dan ook op peil door condensator en ventilatie regelmatig te reinigen.